Wat doet opruimen met je brein?

21 September 2020
door Iris

Opruimen… Óf je houdt er van, óf je stelt het zo lang mogelijk uit. In deze blog leggen we jou graag uit wat opbergen met je brein doet. Maar allereerst; wat bedoelen we eigenlijk met opruimen? 

Als we het over opruimen hebben, dan doelen we niet op het snel wegmoffelen van spullen onder je bed of in een kast. Met opruimen bedoelen we het geven van een logische en systematisch vaste plek aan spullen, zodat je ze altijd makkelijk terug kunt vinden. Opruimen kan een enorm positief effect hebben op je brein. Maar wat zijn die effecten precies? So Clever legt het je graag uit.

 

Effect 1: Je ervaart minder stress

Wanneer het rommelig in huis is, dan is het vaak automatisch ook rommelig in je hoofd. Best logisch, eigenlijk! Zo stelt wellnesscoach Elizabeth Scott dat zitten in een rommelige kamer alleen al stress kan veroorzaken - het is namelijk een visuele herinnering aan hoeveel je nog moet doen om je huis op te ruimen. In een geordend huis kan je daarentegen kalmeren en zo ook je stress-level omlaag brengen. Thuiskomen in een opgeruimd huis kan je het gevoel geven dat je een toevluchtsoord binnengaat, weg van de stress van de buitenwereld. Dat is nog eens heerlijk thuiskomen! 


opruimen zorgt voor minder stress


Effect 2: Je wordt dankbaarder

We leven in een materialistische samenleving: dat betekent dat we alsmaar meer, meer, meer willen. Dit zorgt er ook voor dat de keuze in bijvoorbeeld de supermarkt bijvoorbeeld óók enorm is. Met zoveel keuzes overal, haal je waarschijnlijk vaak té veel spullen in huis, en deze spullen zorgen zo weer voor stress. 

Maar, wanneer je vaker opruimt, laat het je beseffen wat je allemaal al wél hebt. Door op te ruimen en eventueel spullen weg te gooien of te geven word je veel bewuster van al je bezittingen, en word je een stuk dankbaarder voor je belangrijkste bezittingen. Zo haal je in het vervolg waarschijnlijk ook minder snel onnodige dingen in huis, omdat je precies weet wat je thuis allemaal hebt liggen. Het kan zelfs zo zijn dat je hierdoor in het algemeen gewoon een stuk dankbaarder in het leven staat. Win-win!

Effect 3: Je wordt zelfverzekerder

Ja, het klinkt misschien raar, maar het is echt zo! Wanneer je jezelf in rommelige sferen of omgevingen bevindt, maak je vaak niet de juiste beslissingen en ben je ook minder zelfverzekerd. Doordat de rommel om je heen afleidend is, is dat meestal een focuspunt, waardoor andere prioriteiten minder aandacht krijgen van je hersenen. Snel de boel opruimen dus! 


Effect 4: Je bespaart tijd, geld en andere middelen

Een rommelig en ongeorganiseerd huis kan je meer kosten dan alleen je innerlijke rust. Wanneer je niet genoeg ruimte hebt voor al je bezittingen, besteed je waarschijnlijk meer tijd aan het opruimen van al deze spullen, én verspil je zo ook weer tijd aan het zoeken naar de desbetreffende items wanneer je ze weer nodig hebt. Als je thuis geen gebruik maakt van opbergsystemen, raak je ook sneller spullen kwijt. Hierdoor ga je onnodig geld uitgeven aan nieuwe spullen.

Lees meer
De KonMari methode: ken jij het al?

Er zijn nog veel andere manieren waarop je niet eens beseft dat een ongeorganiseerde levensstijl leidt tot nog meer stress. Wanneer alles georganiseerd en opgeruimd is in huis, dan kan het eindelijk lekker zen daarboven zijn, en is het met jouw gesteldheid ook een stuk beter!

so clever opbergshop


Effect 5: Je stelt minder snel uit

Ons brein houdt enorm van orde. Wanneer het een rommel thuis is, betekent het dat je het al hebt uitgesteld om op te ruimen. Wanneer je eenmaal begint met uitstellen, gaan je hersenen automatisch nóg meer dingen uitstellen. Dit werkt bijvoorbeeld ook zo met snoozen in de ochtend. Wanneer je jouw alarm blijft snoozen ben je continu aan het uitstellen dat je wakker moet worden, wat resulteert in dat je die dag minder efficiënt te werk gaat. In een opgeruimd huis ga je dus veel efficiënter te werk! 

Deze effecten geven jou des te meer reden om lekker te gaan opruimen en te organiseren. Wanneer je dit op vaste dagen en vaste tijden doet, dan wordt het vanzelf een gewoonte. Hallo innerlijke rust!

 

Zin gekregen om te gaan opruimen? Neem ook eens een kijkje bij onze opbergtips

 

Beeld: Unsplash
Benieuwd naar nog meer opberginspiratie?
Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwbrief
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen