Een vraag die ons vaak wordt gesteld, is: 'Hoe richt ik mijn voorraadkast in?' Je voorraadkast organiseren en indelen kan een grote uitdaging lijken, maar hoeft niet moeilijk te zijn! We leggen je graag uit aan de hand van deze stappen en tips hoe je voor een handige en logische voorraadkast indeling zorgt, zodat je overzicht krijgt over je voorraadkast en je altijd snel de spullen kunt vinden die je nodig hebt. Let's get started!
Stap 1: Haal alles leeg
De eerste stap voor een handige voorraadkast indeling is om je kast leeg te halen en alle spullen op een grote tafel of op de grond te zetten (ja, écht alle spullen!). Dit maakt het een stuk makkelijker om al je spullen uit te zoeken. Loop alle etenswaren na op houdbaarheidsdatum en gooi alles weg dat over de datum is. Wees kritisch: als er spullen of etenswaren in de kast liggen die je nooit of nauwelijks gebruikt, kun je het vaak beter weggooien of weggeven!
Stap 2: Kast opmeten en uittekenen!
Meet je voorraadkast op en teken de voorraadkast (met afmetingen) op een vel papier. Dit is straks belangrijk om de opbergproducten in te tekenen die je nodig hebt voor je nieuwe voorraadkast indeling! Als je de gewenste opbergers al in huis hebt, kun je deze gebruiken.
Tip: In sommige gevallen kun je ook gebruik maken van de kastdeur voor een functionele voorraadkast indeling. Met deze handige zelfklevende opbergbakjes of dit wandrek voor kruiden creëer je nóg meer opbergruimte! Let hierbij wel op dat hier ruimte voor is aan de binnenzijde van de kast wanneer de kastdeur dicht gaat. Teken dus eventueel ook de afmetingen van de kastdeuren in op je velletje papier, wanneer deze geschikt zijn om opbergproducten aan op te hangen!
Stap 3: Kies de juiste opbergers
Droge ingrediënten zoals suiker, bloem en pasta kun je het beste bewaren in transparante voorraadbussen. Hiermee houd je deze producten niet alleen langer vers, maar zo bewaar je ook beter het overzicht en houd je goed bij hoeveel voorraad je nog hebt. Maar voor alle productcategorieën in een voorraadkast zijn specialistische opbergproducten te vinden, hierbij een opsomming:
Draaiplateaus..
..Zijn ontzettend handig om met één zwiep de achterste producten mee naar voren te halen. Je plaatst hier flesjes of potten op. Draaiplateaus zijn eigenlijk een musthave in iedere georganiseerde voorraadkast.
Snijplankhouders & Bakspullen opbergers
De titel zegt het al, houdt je van koken en bakken? Dan zijn deze opbergproducten een verrijking voor een fantastische voorraadkast inrichting!
Pannenrekken
Berg je jouw pannen op in de voorraadkast? Dan zijn er pannenrekken waarmee je jouw pannen rechtop, boven elkaar of gemixt opbergt!
Dekselhouders
Voor het opbergen van zowel pannendeksels als ook deksels van vershoudbakjes zijn onzettend handige dekselhouders verkrijgbaar.
Potten & Blikjeshouders
Met een potten & blikjesrek berg je blikken en potten op een overzichtelijke manier op. Door een organizer met treden te kiezen zie je in één oogopslag wat er op voorraad is en pak je het product eenvoudig uit de kast.
Hangmanden
Met een hangmand creëer je (zonder te boren) extra opbergruimte in je voorraadkast. Deze hangmand hang je onder een plank en is bijvoorbeeld ideaal voor rollen folie en verpakte etenswaren opbergen.
Uitschuifbare rekken
Heb je een diepe kast en is het erg lastig om producten uit de kast te pakken? Neem dan een uitschuifbaar rek die je onderin de voorraadkast plaatst om beter toegang te te hebben tot je producten!
Voorraadbussen
Om je etenswaren luchtdicht af te sluiten en op die manier langer vers te kunnen bewaren, zijn er ontzettend veel opties in voorraadbussen of glazen voorraadpotten! Ook een productcategorie die niet mag ontbreken in je voorraadkast!
Opbergbakjes voorraadkast
En natuurlijk..opbergbakjes! In vele kleuren, maten en afmetingen! Hiermee berg je van alles op, zoals potten, blikken, zakken chips, verpakte etenswaren en nog veel meer! In transparante bakken zie je altijd goed wat je in huis hebt en creëer je een stijlvol geheel!
Populaire must-have voorraadkast organizers:
Stap 4: Categoriseer je voorraad
Verdeel alle spullen in categorieën. Je kunt dit doen door alle soortgelijke producten bij elkaar te leggen, of door ze direct in bakken, manden of andere opbergers te plaatsen. Denk aan categorieën zoals ontbijt, pasta's, bakspullen, etc. Dit is een erg belangrijke stap om een logische voorraadkast indeling te creëren.
Stap 5: De voorraadkast inrichten
Geef je voorraadkast eerst een goede schoonmaakbeurt, en ga dan aan de slag met je nieuwe voorraadkast indeling! Maak 'zones' aan in je voorraadkast voor de verschillende categorieën. Houd bijvoorbeeld één hoek of plank vrij voor de producten uit de 'ontbijt' categorie, en een plek waar je alle snacks bewaart. Items die je minder vaak gebruikt, kunnen hoger of lager in je kast worden gezet, en de items die je vaak gebruikt kun je op de plek zetten waar je er het beste bij kunt.
Tip: Probeer hierbij op sommige plekken wat ruimte over te houden, zodat je je voorraadkast indeling nog kunt aanpassen als er extra voorraad bij komt.
Stap 6: Labelen
Als alle opbergers en items een vaste plek hebben gekregen in je voorraadkast, kun je de opbergers gaan labelen. Je voorraadpotten en kruiden kun je voorzien van labels, en ook de bakken en/of manden die je hebt gebruikt bij je nieuwe voorraadkast indeling. Als je geen labelmaker in huis hebt, kun je gaan voor pre-printed labels, of labels die je op de bakken of manden kunt vastclippen.