De KonMari methode: ken jij het al?

1 Oktober 2020
door Lois

Marie Kondo is dé Japanse opruimgoeroe waar je niet omheen kan. Als je haar boeken hebt gelezen, zal je vast zweren bij de 'KonMari' methode die zij heeft ontwikkeld. Ze is ook te zien in de Netflix serie 'Tidying up with Marie Kondo', waar ze haar opruimskills laat zien. Maar als je deze methode nog niet kent, leggen wij het graag voor je uit!

Wat is de KonMari methode?

De KonMari-methode is de minimalisme-geïnspireerde benadering van Marie Kondo om je spullen categorie voor categorie aan te pakken in plaats van kamer voor kamer. Er zijn zes basisregels om aan de slag te gaan:

 1. Leg jezelf toe op het opruimen.
 2. Stel je je ideale levensstijl voor.
 3. Voltooi eerst het weggooien. Voordat je items weggooit, moet je elk item oprecht bedanken voor het dienen van het doel.
 4. Organiseer op categorie, niet op kamer.
 5. Volg de juiste volgorde.
 6. Vraag jezelf af of bepaalde items je blij maken.

En er zijn vijf categorieën om aan te pakken:

 1. Kleding
 2. Boeken
 3. Papieren
 4. Komono (ook bekend als diverse items)
 5. Sentimentele items

Hoewel de KonMari methode vaak wordt geassocieerd met opruimen, gaat het in feite om het weggooien van items die geen waarde hebben. Marie laat je beginnen met het verwijderen van alles uit je kasten en lades (categorie één), alle boeken van je planken (categorie twee), al het papierwerk (categorie 3) uit je bureau en bakken… en ga zo maar door! 

Marie Kondo papierwerk opruimen

 

Als je eenmaal een grote stapel met spullen hebt, moet je item voor item gaan overwegen of het vreugde bij je opwekt. Marie geeft gelukkig zelf al toe dat dit in het begin ongemakkelijk of onnatuurlijk kan aanvoelen, maar ze verzekert je dat je al snel goed gaat herkennen wat vreugde opwekt, en wat niet. Als je eenmaal items in elke categorie hebt weggegooid, zou je een veel kleinere stapel resterende items moeten hebben die je kunt terugleggen in verschillende kasten, lades, planken en/of dozen. Wel moet je een categorie afmaken voordat je naar de volgende gaat!

Lees meer
Geen tijd? 5 opbergprojecten die binnen 30 minuten klaar zijn

 

Waarom de KonMari methode? 

Omdat je actief items kiest die vreugde opwekken en items weggooit die dat niet doen, is de bedoeling van de KonMari methode om te eindigen met een opgeruimd huis dat beter in staat is om meer vreugde en welvaart in je leven te brengen. Tijdens het opruimen moedigt ze je aan om een ​​voorstelling te maken van het leven dat je graag wilt leiden - om bijvoorbeeld minder gestrest te zijn - en wat je nodig hebt om daar te komen. Alles wat op die reis niet helpt, verdient jouw ruimte noch jou niet, zegt ze.

 

Wat is de KonMari vouwmethode?

Marie heeft zeer specifieke richtlijnen voor het correct vouwen van kleding. In principe vouw je je kleding in drie delen en zet je ze rechtop neer in je kast. In deze video zie je hoe je op de KonMari kan vouwen. 

 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogs? Scroll naar beneden om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief!

 

Bron: Unsplash
Benieuwd naar nog meer opberginspiratie?
Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwbrief
Reacties
Elske van der Lugt
22 Oct 2020
Zeer inspirerend, ik ben al een tijd bezig met minimalisme. Opruimen hoort daar zeker bij.
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen