Wat doet een professional organizer?

26 September 2022
door Lois

Een professional organizer, wat is dat nou precies? Je hebt de term wellicht al voorbij horen komen, het concept van professional organizing wordt namelijk in Nederland steeds populairder. Ook bij So Clever bieden wij de diensten aan van verschillende professional organizers in Nederland en België. We geven je in deze blog alle ins en outs over wat een professional organizer precies doet, en de verschillende werkwijzen van professional organizers.


De professional organizing 'trend'

Het concept van professional organizing bestaat al een tijdje, maar dit is de laatste jaren een trend geworden in Amerika, die is over komen waaien naar Europa. Denk aan de populaire Netflix-serie The Home Edit, waarin je kunt zien hoe professional organizers Clea en Joanna rommelige ruimtes compleet transformeren. Of wellicht ben je bekend met opruimguru Marie Kondo, die ook haar eigen Netflix-serie heeft en verschillende boeken heeft uitgebracht. Deze professionele organizers verschillen erg van werkwijze. The Home Edit focust op het visueel mooi opbergen van spullen op een functionele manier, en Marie Kondo richt zich met haar KonMari opbergmethode juist op het minimaliseren van spullen, en het proces waarin je bepaalt of je gelukkig wordt van bepaalde spullen. 


Wat doet een professional organizer?

Als je het woord 'professional organizer' vertaalt, is dat eigenlijk precies wat een professional organizer doet: professioneel opruimen en organiseren. Het gaat in dit geval niet alleen om het 'wegstoppen' of oppervlakkig opruimen van spullen, maar het organiseren ervan, zodat er een opbergsysteem ontstaat wat je goed kunt bijhouden en je precies weet waar alles ligt. Een professionele organizer kan verschillende expertises hebben. Bij So Clever hebben wij de expertises van professional organizers verdeeld op de volgende manier.

  • Styling: Een professional organizer die zich niet alleen focust op het creëren van een handig opbergsysteem, maar ook focust op het visuele aspect van een ruimte, heeft een expertise in styling. Bij styling worden er vaak opbergproducten gebruikt die niet alleen handig zijn, maar ook fijn zijn voor het oog. Een professionele organizer met een expertise in styling, heeft kennis over alle verschillende soorten opbergproducten en weet hoe deze toegepast moeten worden. 

  • Luxury styling: Luxury styling komt vaak meer de buurt bij interieur design: er wordt een plan gemaakt over de opbergproducten die nodig zijn en deze worden vaak van te voren geschetst of ingetekend. Bij professional organizers met een expertise in luxury styling, staan mooie en functionele opbergproducten centraal voor dat echte wow-effect. Ook bieden deze professional organizers vaak de keuze om een opbergproject volledig uit handen te nemen.

  • Opruimcoach: Een opruimcoach is niet alleen gespecialiseerd in professioneel opruimen, maar biedt ook ondersteuning bij het maken van keuzes over je spullen. De focus bij een opruimcoach ligt vooral op het opbergproces. Het visuele aspect is hierbij minder belangrijk. Sommige opruimcoaches kunnen ook goed omgaan met specifieke situaties waardoor een huis niet op orde kan worden gehouden, zoals bijvoorbeeld overlijden, het hebben van lichamelijke klachten, verzameldrang, of als je brein net even anders werkt door concentratieproblemen. Hierin kunnen opruimcoaches ook verschillende expertises hebben. 

  • Huishoudcoach: Een huishoudcoach heeft kennis over het organiseren van documenten en tijd. Denk aan het organiseren van je prioriteiten en dagelijkse taken als je zelf door de bomen het bos niet meer ziet, het archiveren van foto's en documenten, en het in kaart brengen van je inkomsten en uitgaven. Vaak valt een huishoudcoach samen met een opruimcoach.


Wanneer is een professional organizer nodig? 

Zorgen dat jij thuis en in je hoofd meer plezier, rust en ontspanning voelt: dat is het doel van een professionele organizer. Of jij nu je spullen al op orde hebt en op zoek bent naar iemand die de juiste opbergproducten kan toepassen, of dat je juist coaching nodig hebt in hoe je spullen het beste op kan bergen: professional organizers kunnen in veel verschillende situaties worden ingeschakeld. Zelfs bij een verhuizing kan de hulp van een professionele organizer goed van pas komen. Er is dus niet één specifieke situatie waarbij een professional organizer 'nodig' is. 

Producten die worden gebruikt om orde aan te brengen

Bij professioneel opruimen komen opbergproducten erg goed van pas. Opbergproducten worden ook wel 'organizers' genoemd, haal dit dus niet in de war met 'professional organizers'! In de ene situatie komen grote opbergboxen goed van pas, bijvoorbeeld op zolders of in garages. Als het gaat om het professioneel opruimen van de keuken bijvoorbeeld, dan is er een stuk meer keuze in handige opbergproducten. Denk aan kruidenrekjes, draaiplateaus, ladebakjes en ophanghaken


Professional organizer inschakelen

Heb jij interesse in de diensten van een professional organizer of opruimcoach? Neem dan snel een kijkje op onze professional organizer pagina, en kies de professional organizer of opruimcoach die het beste bij jou past! 

Bron foto Marie Kondo
Bron foto The Home Edit

Benieuwd naar nog meer opberginspiratie?
Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwbrief
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen